Dagis?

24118-9Läste för ett tag sedan i min facktidning "Förskolan" en insändare som skällde över att den egna professionen benämner sin arbetsplats som "DAGIS". Den manlige förskolläraren tryckte på behovet av att i alla fall vi som jobbar inom förskolevärlden kallar arbetsplatsen för sitt riktiga namn: "FÖRSKOLA". Detta för att förskoleyrket då lättare skulle höja sin status. Det är i andra sammanhang ingen stor fråga, men många förskollärare lyfter tanken.
Som förskollärare så tror jag att det är viktigt att vi framhåller yrket och det arbete som vi bedriver. Men jag tro inte att vi vare sig höjer eller sänker statusen på yrket beroende på om vi kallar det för dagis eller för förskola. Det är nog vikigt i olika sammanhang att vi kan använda båda (eller fler) begreppen.


Kommentarer
Postat av: Förskollärare!

Det är viktigt att använda ETT och bara ETT ord när man talar om vår verksamhet! Om inte annat för att värna vårt yrkesspråk, och för att värna vår proffession! Speciellt när förskolan nu är en egen skolform, och när auktorisation diskuteras.
Om du har en förskollärarutbildning borde du inte acceptera att kallas dagisfröken.. För en dagisfröken i Svenssons ögon har ingen utbildning alls. En förskollärare gör Svensson förvånad när hon/han berättar att hon/han har minst 3 år på universitet eller förskola! Antingen är man STOLT över sitt yrke, eller så är man det inte!

2005-12-16 @ 16:21:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback