Skolan idag!

Det händer saker inom skolans område. Vi går en ny tid till mötes och det enda vi vet är att vi ingenting vet! Vi kan inte förutspå vilka krav som sätts på våra ungdomar när de skall ut i yrkeslivet. Vad skall de veta och kunna för att vara förberedda på morgondagens samhälle? Och vad skall vi erbjuda dem? 
Ingen vet riktigt vad som skall göras eller på vilket sätt. Alla bara gissar.... Det går, som i allt annat, politik i debatten om  vad som är den rätta skolan! För att komplicera saken ännu mer, så har varje stadie sitt eget sätt att se på elevernas behov inför morgondagen. Inom förskolan ser man utvecklingen i ett fokus, inom grundskolan får barnen lära sig saker på annat sätt. Gymnsieskolans uppdrag är att arbeta på olika sätt med sina elever utifrån vilka program de läser. Vuxenutbildningen har ytterligare ett nytt uppdrag på hur elever skall nås och hur de bäst skall ta till sig studierna. Nu börjar dock  börjar högskolan ropa att eleverna har för dålig allmänbildning när de kommer till de högre studierna.
Jag lyssnade på en föreläsare för några veckor sedan, Sebastian Giwa. Hans inlägg i debatten var att skolan förändrats ytterst lite under de senaste 50 åren:
- För 50 år sedan fick eleverna svaren på frågor som de aldrig ställt. Idag får eleverna söka svaren på frågor som de aldrig ställt!
Vi vet inte vad som krävs av våra ungdomar när de skall ut i morgondagens arbetsliv. Vi vet inte vad de kommer att jobba med, vi kanske inte ens känner till den yrkestiteln idag!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback