Träff med hörselskadade

I tisdags hade Hälso och sjukvårdsnämnden för  trestad sammanträde. Det var ett möte med bara information och inga beslutsärenden. Men på eftermiddagen hade vi besök av tre brukarorganisationer. Det var Demensföreningen, föreningen för Parkinsson och Hörselskadades förening. Jag fick möjlighet att sitta med i diskussionsgruppen med de hörselskadade. Det var oerhört intressant och de lyfte fram aspekter som jag aldrig tidigare reflekterat över.
Men det som jag fäste mig vid var rapporten om att antalet hörselskadade kvinnor ökar markant. Det handlar framförallt hos kvinnor som arbetar inom förskola och skola. Där har det varit en ökning med 30%. Om personalen inom våra verksamheter riskerar att få bestående hörselnedsättningar och tinnitus, hur ser prognosen då inte ut hos våra barn? Arbeten med traditionellt manliga arbetsplatser har ju länge arbetat med förebyggande åtgärder, men hur ser det ut vid traditionellt kvinnliga arbetsplatser?

En annan information som de lämnade var att en sammansatt organisation för hörselvård och hörselterapin ger effektivisering till gagn för de hörselskadade. Ett hörselhjälpmedel går inte att jämföra med glasögon. Med ett hörselhjälpmedel måste man omkoda alla ljud och det krävs cirka 1000 timmar för att bli van vid sin hörapparat. Det innebär att de hörselskadade behöver mycket hjälp och stöd vid anpassningen till hjälpmedlet. Om man inte får det stödet riskerar hörapparaten att bli en byrålådesak. De sade att hörapparaterna som hamnar i byrålådan pendlar mellan 10 och 40%. Allt beror på hur mycket stöd de får i början.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback