Björklunds skola

Jag läser i gårdagens Gp och ser hur man blint hyllar Jan Björklunds politik. Det finns inget som får mig att sucka så djupt som när media inte orkar granska fakta bakom orden. Man får väl säga att han lyckats sälja in en bild av det svenska skolväsendet i media som står för kaos och kunskapsebb.

 

Men ser jag till min kommun Uddevalla som exempel, istället för att bara generalisera via nationell statistik. Vi har under tid varit dåliga på att satsa resurser till skolan men trots det har vi inte närmelsevis dessa dåliga resultat som GPs uppgiftslämnar. Det står att 2009 lämnade 23 procent grundskolan med inte godkända betyg. Det är inget tal som jag känner igen vi får de allra flesta till gymnasiet. Sedan har vi många nyanlända som inte klarar av studietakten i svensk skola utan får gå på IV-programmet. Men även bland dessa ungdomar har antalet som fått godkänt ökat genom skolans fantastiska arbete.

 

När det gäller IV-programmet har Björklunds Gymnasiereform 2011 tänkt dela upp IV-programmet i fyra delar. Det är väl klokt…..men sanningen är att vi redan idag arbetar i en sådan uppdelning. Det är fyra spår på IV-programmet. Ett spår för de som saknar godkänt i ett ämne, ett spår för de som är helt nyanlända osv..  Det är inget nytt! Hur fort IV-eleverna klarar målen beror på vilket spår de går. Men att först måla upp en bild av hur skolan ser ut och sedan låtsas komma på en lösning (fast den redan finns) är Alliansens modell. Men Björklund vill dela upp IV i fyra delar för att kunna säga: -Titta, tre delar inom IV når nu målet inom 5 år, det lyckades inte S-regeringen med….

 

Sedan är det även den fantastiska lösningen med lärling. I förra veckan var Jan Björklund i Uddevalla för att se på vår lärlingsutbildning på Uddevalla gymnasieskola (tänk.. en kommunal verksamhet som man inte ännu sålt ut..) Där står ju vårt lärlingsprogram som ett mycket bra exempel på hur man möter upp ungdomars behov och önskningar på gymnasieutbildning. Till exempel har vi en murarelev som går lärlingsutbildning i den yrkesinriktningen. En bra lösning då det inte längre finns underlag för att hålla ett helt program. Men Uddevalla gymnasieskolas lärlingsutbildning firar 5 år!!! Det innebär att den startades under en socialdemokratisk majoritet. Men det vill man inte låtsas om ifall man sitter i alliansregeringen. Nej, eftersom man själv inte kommer på något så måste man ju ta redan pågående verksamheter och säga: - titta vad jag gjort!!!

 

Men det som är sanning är att under de senaste åren har Uddevalla i lärarförbundets rankningar tappat ställning. Vi ligger i det absolut lägsta bottenskiktet nu. Vi har sämre lärartäthet, lägre meritvärde, satsning på skolan osv.. Hur kan det vara så i alliansens Sverige?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback