WEPA

Hur ska Uddevalla bli bättre på söka EU-medel för olika verksamheter och projekt? Sitter nu på ett möte med de olika nämnderna/förvaltningarna för att bli medvetna om hur vi ska jobba för att Västsverige ska få tillbaka mycket av de ekonomiska resurser som vi sätter in i EU-medlemskapet.

Miljö och stadsbyggnad vill till exempel utveckla livsmedelskontrollerna. Det är nu en gemensam livsmedelslagstiftning i EU. Jämförelser inom EU kan ge ökad effektivitet. Därför föreslår de att få utveckla:

  • Utveckla gemensamma metoder
  • Jämföra Uddevalla kommun med andra kommuner.
  • Publicera resultaten för allmänheten

Förvaltningschefen från Kultur och Fritid presenterar tre projektidéer. Första förslaget handlar om: Ungdomars inflytande. Det är spännande då unga är fulla av idéer och energi. Hur ska vi stödja dem så att energin blir en positiv kraft? Demokratins beslutsvägar är långa och ungdomstiden är kort.

Det andra projektförslaget är Folkhälsa ur ett äldreperspektiv. Pigga pensionärer kostar mindre. Vi har överallt perspektiv på Barn och ungdom men vi måste tänka ett steg längre. Tredje förslaget handlar om Human planering. Om att öka tillgänglighet, kunskap och upplevelser – integrera kultur och fritisvärden i kommunens planering.

 Barn- och utbildning hade också tre förslag på möjliga EU-projekt. Första handlar om effektiva lärmiljöer. (Fysiska miljöer, Barns- och ungdomars behov av kunskap, Barns och ungdomars kompetenser, Lärarens formella kompetenser, Lärarens personliga kompetenser) De skulle vilja utveckla Språkämnet, kanske på distans. Många elever vill läsa Spanska som tredjespråk redan i grundskolan. Men även engelska och hemspråksundervisningen skulle kunna utvecklas. BUn skulle även vilja utveckla Internationella chefsnätverk. Dels som ett allmänt erfarenhetsutbyte. Men även med temainriktad kompetensutveckling.

 Socialförvaltningen är en stor förvaltning och står inför att planera för en åldrande befolkning. De har ett fokus på att skapa en meningsfullhet för äldre i samverkan med civilsamhället. Fler äldre, fler från andra länder, nya lösningar och idéer från andra länder. Men även inom social vill man öka fokus på maten. Mer ekologisk mat och mer delaktighet mellan kost och vårdtagare. Ökad livskvalitet genom förändrad läkemedelskonsumtion. Många äldre har fler än 10 olika läkemedel. Andra kulturer har annan syn och andra lösningar. Boende för nya målgrupper. Fler äldre med blanddiagnoser

  • Psykiatriska problem, utåtagerande beteende ökar.
  • Svårt att hitta boendelösningar
  • Hur gör man i andra länder.

Kommunledningskontorets demokratiutvecklare Stefan Björling sade att han begåvats med världens vackraste titel. Men det bästa med att vara demokratiutvecklare är att inte en kotte begriper vad man sysslar med. -”Det är samma sak som att vara kommunalråd” sade han till församlingens jubel.

Frågor som kommer upp är: hur ska vi finansiera offentlig sektor i framtiden?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback