Alliansen har inget grepp om skolan…

 

Den Svenska skolan är oerhört omdiskuterad inom alla politiska partier idag. Jan Björklund har byggt hela sin politiska karriär på att berätta om hur dålig den svenska skolan är. Redan innan han blev minister agerade han med samma övertygelse, då som stadsborgarråd i Stockholm. Att han inte har med sig sina tjänstemän har nog aldrig bekymrat honom. Att vår Svenska förskola är världsledande är inget som han anser vara värt att bevara. Nej, under denna mandatperiod har hela alliansen arbetat för att undergräva hela den svenska pedagogiska modellen. Lagen om Pedagogisk omsorg har inneburit ett hån mot alla fantastiska förskolors arbete.

Jo, nu ska ju statusen höjas inom förskolan. Det ska bli mer pluggskola. Förskollärare ska bara jobba pedagogiskt och barnskötare med omsorgen. Vad Björklund och kompani inte förstått är att den svenska modellen är att man inte särskiljer dessa två saker. Men det allra märkligaste är att de blandar två olika reformer vilket får till följd att den röda tråden saknas och man tappar greppet.

På samma sätt är det inom grundskolan och gymnasiet. Alliansen har under många år varit hänförda över resultaten i Finland och velat bygga om den svenska skolan för att likna den finska skolan. Jag kan förstå det, det finns många bra saker inom den finska skolan. Även om studier visar på att de finska eleverna mår dåligt över all press. I Finland är det tydligt uppdelat vad som är yrkesutbildning och gymnasium. Gymnasiet i Finland är en riktig pluggskola där bara de bästa eleverna går. Det är en mycket formell utbildningsform där examensskrivningar avgör om man får ta studenten. Under en examensskrivning är allt mycket väl reglerat för alla situationer.

”Om en elev behöver gå på toaletten under en skrivning ska denne elev följas av assistent. Eleven får stänga dörren men inte låsa”

Detta är den finska modellen som blivit den svenska Alliansdrömmen.

Men Alliansen ropar efter allt. Samtidigt som de ropar efter ordning och reda. Det ska vara formellt och regelbundet… Samtidigt har de lämnat över hela skolan till näringslivet som använder skattepengar till aktievinster. Deras oändliga tal om valfrihet har till slut bara landat i att handla om vem som äger skolan – inte vilken verksamhet som bedrivs. Visst finns många bra privata utbildare i Sverige idag. Men det har aldrig varit fokus för alliansen….

Alliansen har frånsagt sig allt ansvar för skolan genom att lämna över den till andra att sköta. Samtidigt vill de ha en skola som i Finland. Och där finns knappt någon friskola alls!
Dessutom har de 10 lärare på 100 elever. Ungefär 20 elever i varje klass.

Hur många skiljda modeller kan man jobba efter för att få en bra skola? Är det möjligt att få en världsledande skola genom att ha olika regler för olika skolor? Hur går det då med tanken att alla ska ha rätt till en likvärdig skola? I alliansens Sverige måste föräldrar välja rätt redan när barnet är 1 år.

Nej, Alliansen har tappat greppet om den svenska skolan. De gapar efter för mycket och kommer snart att missta allt. Ta fasta på det som är bra med den svenska skolan idag –vilket är mycket. Förbättra det som sedan inte är lika bra. Ge mer resurser till skolan så kommer vi åter igen vara i topp i jämförande internationella studier. Arbeta med innehållet inom skolan. Se till att skattemedel används till ökad kvalitet och lärartäthet. Då börjar vi arbetet med att skapa den bästa skolan.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback