Stå upp för kollektivtrafiken

På uppdrag av regeringen har utredaren Ulf Lundin lagt ett förslag på ny kollektivtrafiklag.Lundinutredningen innebär kortfattat att de privata aktörerna skall kunna trafikera de sträckor de finner lönsamma. Därefter får regioner och länstrafikbolag uppgiften att köra trafiken på de sträckor som de fria marknadskrafterna inte är intresserade av.

Idag betalar resenärerna inom Västtrafik lite mer än halva det ”verkliga” biljettpriset ur egen ficka. Resterande del subventioneras av skattekollektivet i Västra Götaland. Detta är möjligt genom att de högtrafikerade linjerna går med vinst, vilket gör att vi också har råd att köra bussar och tåg på sträckor som inte trafikeras lika flitigt. Skulle Lundinutredningen vinna gillande skulle Västtrafiks ekonomiska möjligheter att bedriva en kollektivtrafik över hela regionen att omintetgöras och i första hand drabba kvinnor och barn som de som använder kollektivtrafiken i hög grad, samt landsbygdens befolkning som redan idag kan ha ett tämligen glest utbud av kollektiva transporter.

Egentligen är det fascinerande att en utredning över huvud taget kan komma fram till de slutsatser den gör. Lundinutredningen hävdar att kollektivtrafiken med en avreglering skulle leda till både ökat utbud och mer attraktiva priser. Men erfarenheterna från England är de totalt motsatta. Biljettpriserna har stigit kraftigt, resandet har minskat och smidigheten i övergångar mellan olika kollektiva resor (byte från t ex tåg till buss) allvarligt försämrats när olika operatörer använder olika biljettsystem, inte samordnar sina tidtabeller och dessutom ogärna samverkar för resenärens bästa. I England väljer man den andra vägen och återtar kollektivtrafiken i offentlig ägo. Men i Sverige för den borgerliga regeringens utredare fram ett förslag som istället för resenären sätter marknadskrafternas intressen och den fria konkurrensen i första rum.

Förslaget är naturligtvis totalt uppåt väggarna och från socialdemokraterna i Uddevalla kommer vi att agera för ett totalt avvisande av utredningsförslaget när kommunstyrelsen svarar på utredningsremissen. Vi vet att många av den styrande alliansens partibröder delar vår uppfattning ute i landet. Men var står borgerligheten i Uddevalla?

 


Kommentarer
Postat av: sara

hoppas du får en fin dag. :)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback