Tillsammans fixar vi det

Socialdemokratin står inför stora utmaningar framöver. Vi vet nu resultatet av att inte seriöst analysera varje valresultat. Förnyelsen har uteblivit och kampen formats kring att ena ett parti som stretar åt olika håll. Men ett jämkande av olika politiska åsikter och viljor genererar inga visioner. Den politiken står och stampar.

Socialdemokraterna förlorade valet för att vi inte berättade om det samhälle vi vill skapa. Vi berättade om det samhället som vi inte vill ha.

Världen förändras ständigt. Globaliseringen, EU, demokratiutvecklingar i andra länder, nya stormakter, nya arbetsmarknader och så vidare påverkar oss dagligen. Mycket mer än vad vi inser. Bara vetskapen om att det, just nu, inte bedrivs något krig mellan länder i världen gör att vi ser på vår trygghet på ett helt annat sätt än tidigare.

Kalla kriget är över sedan länge. Det största hotet för oss just nu är hur effekterna av den globala finanskrisen tacklas. Det innebär att vi, inom alla områden, måste förändra politiken utifrån hur världen och samhällets förändrats.

Socialdemokratin har en lång tradition. Det är både bra och dåligt. Bra för att vi kan och vi vet hur man leder ett land. Dåligt för att vi sitter fast i gamla strukturer och uppfattningar, eller kalla det för låsningar. Människor uppfattar socialdemokratin som en mossig relik från förfluten tid.

Men så är det ju inte. Vi vet ju att vår värdegrund behövs mer nu än på mycket länge. Men strukturen i partiorganisationen är mossig. Vi lägger allt för mycket tid på interna möten och för lite på att hämta information, förmedla kunskap och möta människor utanför partiet.

Det finns många organisationer som är kunskapsbärare och som skulle vinna på ett samarbete med S, men partiet stänger dem ute på grund av gamla lojaliteter.

Nätverksbyggande, samarbete och vinna-vinna-lösningar, som är den nya tidens framgångsfaktorer, är inget som hyllas inom socialdemokratin. Klustersamhället ställs mot vår hierarkiska organisation. Och vi förlorar på det!

Vi vet alla att det nu pågår en omfattande diskussion mellan medlemmar inom partiet. Olika flanker ställer sig på barrikaderna och tjuter att deras lösning är den enda vägen. Det är en sund reaktion på katastrofvalet.

Reaktionen fanns där redan efter valet 2006, fast inte lika tydlig. De som ville förnya partiet och ta in den nya världen i politiken misslyckades på grund av att de inte var överens om vilken väg socialdemokratin skulle gå. De som ville bevara strukturen och argumenten vann genom att vara tydliga och enade.

Nu ser jag samma situation igen. De som anser att partiet inte behöver någon förnyelse stampar med foten och säger nej. De som vill ha en förnyelse springer åt olika håll, spridda för vinden.

Eftervalsdebatt.se, Netroots, öppna kriskommissionen och partiets utsedda kriskommission ställer sig mot varandra och vill inte ta in de andras argument. Risken är nu att vi tar ut varandra och kvar blir inget av det vi ville skapa.

Därför har jag en önskan och bedjan till alla oss som vill lyfta blicken och föra in partiet i 2010-talet låt oss göra det tillsammans!.

 

Louise Persson

Vice ordförande (S) barn- och utbildningsnämnden, Uddevalla

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback