Vi glömde leverera

 

Valresultatet talar sitt tydliga språk. Vi gjorde det sämsta valet på 100 år. Vill vi så kan vi få fram statistik på allt. Alla svar står att finna i siffrorna. Men vill vi se sanningen?  Är vi redo att ta till oss sanningen om vad vi måste göra för att vara ett modernt parti?

Vi betraktade valrörelsen i USA som ledde Barack Obama till seger och slogs av den enorma framgången med att mobilisera väljarna. Vi skulle nu göra samma sak i Sverige och började knacka dörr med enorm frenesi. Men det går inte att vinna ett val med att knacka dörr om vi inte har något att leverera!

Vi har länge fört en politik som bygger på att säga nej. Vi har målat upp våra motståndare som monster, vilket väljargrupperna inte kände igen. Vi har lagt mer kraft på att granska vad de gjort än vad vi velat genomföra. Därför framstår vi idag som ett mossigt och bakåtsträvande parti som inte är regeringsduglig.  Det är en bister sanning som vi måste se i ögonen.  

I Stockholm bor det 2 miljoner invånare. Det innebär att 22% av Sveriges befolkning bor i huvudstaden.  Därför är det av oerhörd vikt att vi har en tydlig politik för denna grupp. En grupp som är ytterst heterogen. Men Stockholmarna trodde inte på vår politik utan valde andra partier framför oss. Men det som är ännu mer skrämmande för ett arbetareparti är att inte heller arbetarna trodde på vår politik. Det var färre LO-medlemmar som röstade på S i detta valet än i förra.  När dessutom antalet LO-medlemmar sjunker för varje år bör alla nu få sig en tankeställare. Inte heller hos TCO eller SACO har vi stort förtroende. Och det är grupper som växer i samhället. I SVTs VALU undersökning framkommer att endast 16% av företagarna  röstade på S. Så den fråga vi ska ställa oss i första läget. Vilka väljare vill vi nå och hur ska vi nå dit?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback