Handlingsprogrammet

Imorgon har vi årsmöte i Västsvenska repskapet. Ordförandeklubban ska lämnas över från Frank andersson i Göteborg till Britt-Marie Andrén Karlsson i Bohuslän. Fast Frank är ju nästan Bohusläning han mé.... Han e en rejäl gosse från Hällevadsholm...
Jag skall fylla två rockar i morgon. Dels är jag ombud från Uddevalla, dels är jag där i egenskap av regionsekreterare. Vi fem sekreterare ska anteckna alla förslag till förändringar som ombuden kommer fram till under grupparbetet kring Regionpolitiska handlingsprogrammet inför kommande mandatperiod.
Det ska bli spännande, naturligtvis hoppas vi att det inte blir för mycket förändringar eftersom vi jobbat med programmet under en längre tid. Men något kommer alltid!

På eftermiddagen i morgon med start klockan 16.00 börjar nästa äventyr. Då börjar kandidatutbildningen för de 14 första på regionvalsedeln och de 6 första på riksdagsvalsedeln. Då skall jag iklä mig rollen som kandidat. Det blir en häftig helg!


Påskafton

pang, pang, pang.... BOM...............................Hela sovrummet stod i ljusan låga för tre sekunder för att sedan bli kolsvart igen. BOM, BOM, BOM.... Ljust som på dagen fastän klockan var 00.31!
Det var en lugn påskafton och de få fyrverkerierna som vi hade sett hade smälts av så fort det hade mörknat på kvällen. Inte en raket hade vi sett på minst fem timmar - men halv ett på natten hade ett gäng kommit på att de skulle fyra av två boxar med raketer - härligt! Jag tror de väckte varenda människa i kvarteret. Hela händelsen kändes en smula absurd! På en parkering i kvarter där det var släckt i varenda fönster, går ett gäng vuxna människor på sju personer ut och fyrar av  mitt i natten. Där stod de stilla och tyst och tittade på ljusspelet i 10 minuter innan de noga packar ihop lådorna och travar hem igen! Runt omkring dem stod dock yrvakna människor i varenda fönster och tittade på dem, medan deras barn gallskrek och hundar gnällde skräckslaget.
Fyrverkerierna bringade nog lycka för de sju som stod på parkeringen, med de andra runtomkring önskade nog ett omedelbart förbud mot att amatörer får handskas med sprängmedel.


Hallfrågan i Uddevalla

Just nu är diskussionen om byggnaden om olika hallar ett mycket omdiskuterat ämne. Alla föreningar i kommunen har uppfattningar, Kultur och fritid har en egen uppfattning och vi politiker har våra... Men jag tycker att det vore självklart att innan man gick till beslut som måste en behovsanalys göras. Vad behöver kommunens verksamheter? Vad behöver idrottsföreningarna? Vilka faktorer måste vi politiker ta hänsyn till innan vi går till beslut? Detta är inte gjort - det måste göras innan vi kan fatta beslut i frågan.
Men som jag ser det idag så lutar jag åt att Rimnershallen är det bästa alternativet. Där har skolan klart uttryckt ett behov av den sortens hall, där har flera idrotter gått samman och kommit överens om en gemensam anläggning. Framförallt är handikappidrotten intresserad av den hallen. Jag tycker att det vore självklart att vi sätter denna gruppen i fokus! En annan uppgift som jag fått är att fotboll, friidrott och handikappidrott utgör nära 40% av ungdomsidrotten i Uddevalla. Därför tycker jag att Rimnershallen är det alternativ som lockar mest.

WOW!

Wow, jag fick en sjätteplats på riksdagslistan för socialdemokraterna i Bohuslän. Vi har precis avslutat distriktsårskongressen där alla ombuden röstade för mig utan motkandidat! Det känns stort! Jag är så fantastiskt glad över att ha fått det förtroendet. Visserligen har vi idag endast fem mandat, men att vara förste ersättare...
Det är lite lustigt att just jag fått den placeringen! Vid 1809 års riksdag så var Lars Olsson bondeståndets talman. Han kom från Herrestadsfjället i Uddevalla. Bohusläns s-distrikts första kvinnliga riksdagsman var Tyra Johansson - hon kom också från Herrestadsfjället! Nu i år står jag som riksdagskandidat på plats sex och ska få vara med i kandidatlanseringen - Jag är uppvuxen på Herrestadsfjället.
Det är lite roligt med en sådan historia. Det märkliga är att jag inte träffade Tyra Johansson förrän jag gick med i partiet för 10 år sedan. Sedan tog det ett tag innan vi kom på att vi båda var från fjället.

Barnomsorg och så vidare....

Vilket uppdrag har jag som ledamot i Barn och utbildningsnämnden? Jag hamnade igår i samtal med en från Kd om privata dagbarnvårdare. Det blev en ganska hetsig diskussion där jag fick frågan om jag tror att jag är bättre lämpad att välja barnomsorg för barnen än föräldrarna själva...

Jag är övertygad om att föräldrar är bättre på att se barnens behov än jag jag som pedagog eller som politiker gör. Men frågan handlar för mig om att jag som pedagog och politiker vill kunna erbjuda en bra, trygg och säker  barnomsorg. Som det privata alternativet är formulerat så är blir jag osäker på kvaliten. Jag är inte intresserad av att "latcha" med barnens säkerhet bara för att Hans borgerlighet vill skapa en sorts vårdnadsbidrag.

Vi har en bra barnomsorg i Uddevalla kommun. Vi har flera olika sorters barnomsorg och föräldrarna har möjlighet att välja. Det jag skulle önska var att de startades fler Förskolor med andra pedagogiska inriktningar. Idag har vi Montessori - där ser jag behov av förstärkning! Men det är ju klart.... jag är ju sosse och ser pedagogik som något bra. Tillhör man Uddevallas opposition så är det något dåligt? Eller varför annars strider man för outbildad barnomsorgspersonal och outbildade vuxenutbildare på Eductus? Fast det är ju klart.... de på Eductus är ju hemskt framgångsrika.... de arbetar med de svagaste eleverna som inta klarar komvux . Men andelen av elever som får MVG är mycket större på Eductus än de på Komvux. Kanske läge att skrota all lärarutbildning då..........

Kungen och hans familj

Min ordförande i socialdemokratiska kvinnoförbundet Nalin Pekgul har uttalat sig om sveriges statschef. Detta har väckt stor förundran och dagens GP kunde vi läsa på ledarsidan under TYKET att hon ändrat åsikt och nu blivit medelklass. Men jag skall nu avslöja en sak.... Jag gick inte med i socialdemokratiska arbetarepertiet för att avsätta kungen eller föra Sverige till en republik. Faktum är att jag inte ens visste om att sossar över lag skall vara motståndare till monarkin. Jag vet första gången jag stötte på den debatten. Det var en mellanvalskongress för SSU i Göteborg där vi skulle lämna ut flygblad i detta ämne.
För mig finns det många andra frågor som jag tycker är viktigare att driva. Det är min ståndpunkt i den frågan.