Ring klocka ring!

Vi är många som jobbar med politik! De allra flesta lägger ner ofantligt med oavlönad tid inom föreningarna för att de brinner för politiken och för övertygelsen att en enda människa till kan göra skillnad. Men så gör en människa fel och fokuset förflyttas från politiken till att handla om politikernas fula spel!
Jag är hjärtligt trött på skandaler! Jag är trött på den illvilja som vissa människor ger uttryck för! Det måste bli ett slut på smutskastningskampanjerna. Vi begår alla fel! Jag har gjort många fel och kommer att göra fler - det är väl det som kallas "den mänskliga faktorn"? Alla gör vi fel, oavsett vad vi jobbar och sysslar med! Men huvudsaken är väl att vi lär oss av misstagen och går vidare. Jag är less på alla goda tipsare som lämnar information för att vingklippa andra som känns hotfulla.
Kanske kan detta vara en signal att Sverige blivit för kallt och hårt? Väckarklockan började ringa när kvällspressen förföljde Persbrant, den fortsatte ringa när Stig Engdahl utsattes för smutskastning i en insändare i Dalslänningen och den ringer nu.


Kandidat!

Jag kandiderar till fortsatt  offentliga uppdrag inom socialdemokratiska arbetarepartiet. Idag fick jag kandidathandlingar i brevlådan. Dessa handlingar skall fyllas i och skickas tillbaka till partiet där jag godkänner att jag kandiderar för sossarna i 2006 års val. I pappren skall jag fylla i vad jag heter, mitt yrke, utbildning, politiska uppdrag, personliga intressen m.m. Det är enkelt! Men sedan kommer det svåra: Det handlar om att fyla i vad jag helst vill jobba med politiskt. Under mandatperioden jobbar man stenhårt med de frågor som rör verksamheten i den nämnd man sitter i. Sällan hinner jag med att tänka efter vad jag mer är intresserad av. När jag gick med i socialdemokraterna så var det ett allmänt samhällsintresse som gjorde att jag ville gå med. Men ju mer involverad jag blir i en nämnds område desto mer vet jag vad jag vill göra där. När jag skulle sluta i socialnämnden var jag jätteledsen och kände att jag brann för de frågorna. Nu brinner jag för skolfrågorna! Skulle jag få sitta i tekniska skulle jag nog snart brinna för att utveckla vatten och avloppssystemen....
Men nu skall jag fylla i vad jag helst vill jobba med. Men jag vill ju jobba med allt!

Vi har jobbat tillsammans för en bättre skola i Uddevalla

Nina Andersson (c) skriver i en debattartikel i Bohusläningen 15/2 om att ge mer makt åt lärare och elever för att få en bättre skola. Vi vet att det är ett nationellt problem med att alltför många elever går ur skolan utan godkända betyg i sina kärnämnen. Hur vi skall komma till rätta med detta diskuteras och argumenteras livligt. Vi har alla en föreställning om hur den goda skolan ser ut! Sällan är vi överens.

Det som ändå samlat Uddevallas barn- och utbildningsnämnds ledamöter under de två senaste åren är idén om att delegera ansvar längre ut i organisationen. Detta nya resursfördelningssystem har vi aktivt och enat arbetat med i nämnden. Politiker från de partier som finns representerade i nämnden och förvaltningens tjänstemän har i arbetsgrupper och referensgrupper har arbetat fram underlag till den organisationsförändring som är på gång.

Det är kanske en smula märkligt att just Nina Andersson ställer frågor rörande elevinflytandet i skolan. Barn- och utbildningsnämnden tillsatte nämligen i höstas en arbetsgrupp som skulle arbeta med elevinflytande. Den politiska styrgruppen består av Louise Persson (s), Marie Lundström (v), Johan Viktorsson (m) och just Nina Andersson (c). Därför bör ju Andersson mer än någon annan ha både kunskap kring frågorna och känna ett personligt ansvar för utvecklingen. Uppdraget som gruppen fick var att öka elevernas inflytande över sin skola och sitt lärande. Hur gruppen skall gå till väga är inte klart utan den letar efter de goda exemplen som faktiskt finns på skolorna, ute i verksamheterna. Av 55 kommuner i Västsverige som fick erbjudande om att vara med i ett projekt ”inflytande för alla” som Myndigheten för skolutveckling håller i, så blev Uddevalla Kommun med Norgårdenskolan uttagen som en av tre kommuner. Vi har fått en utförlig presentation om hur just Norgården arbetar med elevinflytande. Efter det är vi övertygande om att deras struktur för elevinflytande är bärande för elevers faktiska inflytande. Den individuella utvecklingsplanen som alla kommunala skolor i Uddevalla kommun arbetar med hjälper även till att se till varje barn.

För att ge varje skola en möjlighet att visa upp sina egna unika förutsättningar har vi uppmuntrat verksamheterna till att ta fram skol- och klassprofiler. Vi har sett det som positivt att skolorna kunnat visa upp sina egna unika förutsättningar och intressen. Detta har varit till gagn både för verksamheten själv som kunnat öka fokus på vad de själva är bra på. Men även för elever och föräldrar som fått en ökad insyn i skolans verksamhet. För att underlätta för de elever som valt skola utifrån intresse har vi även förändrat skolskjutsreglerna – så långt ekonomin gett möjlighet till!

Vi har bra relation till de fristående skolor som finns i Uddevalla. Vi anser att de fristående skolorna är ett bra komplement till den kommunala verksamheten. Men att som Andersson påstår att de fristående skolorna generellt är överlägsna de kommunala saknar all grund. Förvisso är betygen på friskolorna något högre, men inte alls så mycket som man ofta vill göra gällande. På de fristående skolorna är 93 procent av eleverna kvalificerade för att börja på gymnasiet. På de kommunala skolorna är siffran 90 procent. Det skall då sägas att de fristående skolorna utanför storstäderna utgör en mycket liten del av den totala verksamheten. Dessutom har de ytterst få elever med asyl eller utomnordisk bakgrund. Vad som är mer anmärkningsvärt är att fristående skolor enligt skolverket har en lägre lärartäthet och att andelen behöriga lärare är skrämmande låga 65 procent. Det kan jämföras med att samma siffra vid de kommunala skolorna i Uddevalla är 90 procent! Skillnaden är inte så stor vilket Nina Andersson vill påskina!skolans uppdrag

Det är väl märkligt? Här har vi en skolledare på Uddevallas gymnsieskola som skrivit en motion om att införa en läsa-skriva-räkna garanti i Uddevallas grundskolor. Denne skolledare och fd lärare som länge varit politiskt aktiv i Fp har på något sätt ändå lyckats undgå att läsa skollagen, läroplanen och kursplanen för grundskolan!
Det finns brister inom skolan. Vi släpper ut elever ur grundskolan som inte har godkänt i alla ämnen - tyvärr! Det är ett stort problem och vi måste sätta till resurser som låter dessa elever få fler chanser och möjligheter till att få grundläggande kunskaper och godkänt i basämnena. Men löser vi det genom att skriva till skolorna ännu en gång?: Nu skall ni ge en läsa-skriva-räkna garanti till era elever! "Skolorna SKA ge eleverna de kunskaperna, ALLA barn har rätt att få det stöd de behöver för att lära sig!"  Däremot är det viktigt att vi höjer lärartätheten inom grundskolan, att vi tillför resurser och får alla att känna sig delaktiga.


Melodifestivalen

Den största händelsen för året (näst efter valen den 17 september) går av staplen på lördag i Leksand. Fyra lördagar i rad skall vi sitta bänkade framför tv:n och titta på de 32 olika bidragen i melodifestivalens semifinaler. Sedan är det dags för andra chansen innan.... den Stora Finalen i Globen i Stockholm den 18 mars! Jag kommer inte missa något! 28 bidrag av de tävlande har fått gå den långa vägen tillsammans med massor av andra bidrag. Sedan har fyra bidrag kommit med som jokrar. I år skulle det handla om jokrar som har internationell förankring. Förra året var jokrarna kvinnliga kompositörer. Jokrarnas uppdrag är att täcka upp där de andra bidragen missar. Det tycker jag är ett genialt drag för att öka spänningen kring arrangemanget.
Förra året tävlade Martin Stenmark för Sverige med låten "Las Vegas", jag gillade detta bidrag. Fast jag hade satsat mina pengar (200 kronor) på Nordman inför finalen. Men mitt tips hamnade på sista plats!!! Det kan ju kännas lite surt att vi inte har en garanterad plats i finalen i Grekland. Men samtidigt har det visat sig att de låtar som kvalat in sig i finalen, har fått högre placeringar än de som gått direkt! Så jag tror på att Sverige får en finalplats och en bra placering i omröstningen!
Vem vinner för Sverige då? Jag har ju inte hört låtarna ännu, men kan ju alltid göra en gissning på vilka 10 som kommer till finalen den 18 mars!
Min gissning är:

Semifinal 1:
Electrik Banana Band och Linda Bengtzing
Andra chansen:
Anna Sahlene och Andreas Johnsson

19/2
Det känns som om det var en helt okej gissning som jag kom med. De som gick till final var Bengtzing och Johnsson. Till andra chansen Elektric Banana Band och otippade Magnus Bäckström (ingen låt som jag gillade) Hannah Graafs låt gillade jag och tycker att den borde fått en bättre placering!

Semifinal 2:
Niklas Wahlgren och Magnus Carlsson
Andra chansen:
Östen med resten och Kikki Danielsson

25/2
Av de bidrag som kom på de första fyra placeringarna, gissade jag rätt på tre. Det var skickligt gjort!
Kikki var en värdig vinnare. Hon lyste i kväll! Magnus Carlsson hade en bra låt och proffsigt framförande. Han lärde sig nog en hel del under Alcazareran. Att Niklas Wahlgren skulle komma med hade jag med som säkert stalltips! Han kommer med till Globen! Hans låt var bra och stack ut i sin enkelhet. Han förmedlade även att han kände starkt för låten - det gjorde den till en vinnare!  Men under hans framförande kom jag att tänka på ett avsnitt i den amerikanska komediserien "Vänner". Det var när Ross hade prövat att bleka tänderna.... lite väl mycket!
Sedan Velvet... ännu en mager tjej som åmar sig i minimala kläder... Ja, det är väl ingen man minns efteråt. Den hittills starkaste låten tycker jag Andreas Johnsson har framfört.
Sedan tyckte jag nog att Sonyas låt "Etymon" var väldigt lik den låt som Boson tävlade med för två år sedan "Efaristo"... Ingela "Pling" har ju skrivit texten till båda...
Semifinal 3:
Jessica Folcker och Patrik Isaksson
Andra chansen:
Kayo och Gregor

Ett totalt misslyckande från min sida! Bland de fyra första tippade jag rätt på en. Oj, oj... Men vem hade egentligen trott på Elysie och The Pudles på dessa platser? Fast jag måste ändå säga att jag tyckte att det var kul att de kom dit.. Jessica Anderssons scenshow - jäsp! Folckers klänning - hjälp! Kayos låt - Z Z Z ...
Mitt tips om Gregor stämde dessvärre inte - han kom på sista plats. Fast jag tyckte att det var riktigt underhållande. En annan som jag tycker är underhållande är Lena Philipsson. Idag var hon lysande! Hon har en sådan ironisk och torr humor som jag fattar och skrattar med i! Visst är hon kaxig och vågar ta plats - det är häftigt! Sist av allt för dagen skall jag avslöja mig... Jag skrattar även åt Jürgen!


Semifinal 4:
Roger Pontare och Carola (naturligtvis)
Andra chansen:
Rednex och Sandra Dahlberg

De som går vidare från Andra chansen:
Rednex och Anna Sahlene

Fast det vore ju roligt ifall Björn Kjellman gick vidare. Det skall bli kul sedan och se ifall jag får något rätt på vilka jag tror kommer gå vidare. Om man ser på hur det gick för mig förra året så är det ju tveksamt!

12/3
Hoppsan! Björn Kjellman gick direkt till final - det var roligt! Jag var på teater i Göteborg igår kväll så jag såg inte den fjärde semifinalen. Men naturligtvis spelade jag in den och skall se på den senare i veckan!
De som gick vidare från andra chansen var ju Magnus Bäcklund och Rednex. Mina gissningar om vilka som skulle vara högst placerade i varje delfinal har stämt reltivt bra. Däremot har jag lvarit ite sämre på att gissa vilka 10 bidrag som skulle komma till Globen.
Vem kommer vinna i Globen då?...... Jag tror att det kommer stå mellan Carola och Andreas Johnson! De lockar till sig olika röster, så det beror på vem som lockar flest! Carolas låt var ju inte den starkaste, men hon gör det bästa framförandet!

Forskarresultat

louise med glasögonSå nu har då Christopher Gillberg blivit fälld i hovrätten i västra Sverige. Gillberggruppen har konsekvent vägrat att lämna ifrån sig materialet - detta trots att man har förlorat tre gånger i kammarrätten, stött på flera motgångar i regeringsrätten och har två kritiska JO-utlåtanden mot sig Jag tycker att det är helt rätt att det skall krävas att forskare lämnar ut sina forskningsunderlag. Christopher Gillbergs forskningsresultat har varit ifrågasatt och hans metoder för att hjälpa barn med damp har varit kontroversiella. Enligt Gillbergs forskning kan man hjälpa barn med bokstavskombinationer genom att ge dem amfetamin. Som är en centralstimulerande narkotiskt preparat. Jag har varit skeptiskt till denna behandling av barn och jag har inte varit ensam om tveksamheten. Däremot känner jag till många föräldrar som fått detta utskrivet till sina barn med diagnosen. De har varit jättenöjda med behandlingen och som sett sina barn må betydligt mycket bättre efter medicineringen. Men det är dock två falanger inom forskningen om barn med damp. Därför anser jag att det är jätteviktigt att forskare  lämnar ut sina underlag för granskning ifall någon kräver det. Hur skall vi i annat fall kunna garntera säkerheten kring forskning - hur skall vi i annat fall kunna kontrollera att resultaten bygger på fakta och inte på forskarens inledande tes. Christopher Gillberg är en känd och erkänd forskare. Forskning har ett högt förtroende bland oss och just på grund av det är det viktigt att vara öppen för att den inte skall förlora sin trovärdighet.

fullmäktige

Har precis kommit hem från månadens kommunfullmäktige. Klockan är 22.15 och jag har jobbat hela dagen som så många andra! Jag kan ju fundera över det rimliga i att vi förtroendevalda sitter och fattar viktiga och avgörande beslut så sent på kvällarna. Visst hade det kostat väldigt mycket med fullmäktige på dagtid, men samtidigt är ju fullmäktige kommunens högst beslutande organ. Borde inte det vara högre prioriterat? Hur ser allmänheten på vårt uppdrag och hur ser vi själva på det när vi har nedprioriterat förtroendeuppdraget?

Det var trots allt ett intressant fullmäktige där många åsikter lyftes fram. Många som jag höll med och andra som jag inte kunde föredra. Naturligtvis!
Men det jag främst motsatte mig var förslaget från en Kd -ledamot. Han har i Barn- och utbildningsnämnden flera gånger lyft fram valfriheten inom barnomsorgen. Vi har en mycket god valfrihet anser jag, men han ville utvidga den ännu mer. Motionen som varit på remiss i BUN hade behandlat folkomröstning för ökad valfrihet samt hemställan till regeringen för att få vara testkommun för valfrihet! Jag vet vad han egentligen vill och jag håller inte med! Han vill skapa en form av dagbarnvårdare med F-skattesedel. Det kan tyckas som en enkel fråga, men jag tror att man äventyrar barnen! Jag vill inte se en dagbarnvårdare som själv väljer vilka barn hon/han vill ha. Jag tror att det motverkar intergrationen som vi strider för i samhället! Jag vill inte ha en dagbarnvårdare som sakna chef. Jag vill ha koll på vilka som är vikarie när den ordinarie är sjuk eller på utbildning. Jag vill ha en barnomsorg där man ser till sitt pedagogiska uppdrag! Av dessa principer är jag motståndare till hans förslag! Sedan kan han och de andra i oppositionen diskutera "utökad valfrihet" med sina vackra omskrivningar. Men när vi diskuterar valfrihet så är det inte bara viktigt att se på det vi väljer. Det är också väldigt viktigt att se till vad vi riskerar att välja bort - för det finns alltid en risk att förlora något i jakten på något nytt! Se till det som finns och komplettera där som det saknas mest. Att en ledamot från Fp sedan gick upp och stödde förslaget från Kd gjorde mig också något upprörd. Inte för att de stödjer vissa förslag utan för inkonsekvensen! När det gällde ökad valfrihet på det egna arbetet var han starkt kritisk men när det gäller andra pedagogers område går det bra! 
Varför diskuterade man inte i stället måluppfyllelse för barn med utomnordisk bakgrund? Där är har vi inte lyckats, där måste vi lägga fokus och all vår kraft! Där har vi även ett demokratiunderskott - varför inte försöka ge sig på den nöten? Varför bara försöka ta enkla poäng i en välmående medelklass? Politik är att vilja och våga  - mod finns men finns viljan till en förbättring för de som behöver det bäst?

jämställdhet.

"En kvinna bör, i synnerhet om hon har oturen att kunna något, dölja det så gott hon kan"  ett citat av Jane Austen 1775-1817. Detta är en mening som jag tror att alla kvinnor har kunnat skriva, eller skriva under, sedan dess. Vi lever i ett mansdominerat samhälle där män ofta sätts som norm. Vi kan se det i företagsvärlden, inom föreningslivet, på topptjänster inom det offentliga. Vi som inte är män är vana vid det och reagerar allför sällan.
Men ändå... visst känns det som om andra vindar börjar blåsa? Visst börjar det dyka upp fler kvinnliga toppchefer, företagsledare, föreningsledare! Jag som yngre kvinnlig fritidspolitiker kan se många kvinnliga förebilder inom politiken. Här om dagen mötte jag presidierna i HSN 6 och 8. Det var nästan bara kvinnor där, så visst har strukturerna börjat förändras. Jag upplever aldrig att jag förväntas dölja det jag kan. Tvärtom uppskattas mina kunskaper i diskussionen. Visst har det hänt - många gånger, och visst händer det att jag blir klappad på huvudet, nypt i kinderna, avbruten mitt i en mening och bagatelliserad. Men då reagerar jag, blir arg och säger ifrån. Jag har börjat lära mig att inte acceptera det beteendet!  För jag tror även att de två olika könsbundna relationsstrukturerna börjar att förändras. Att männens relationssturktur inte längre ser ut som en pyramid och att kvinnornas cirkel börjar få hörn. Detta innebär - tror jag  - att vi lättare accepterar en annan samhällsstruktur där jämställdhet börjar att råda!