Träff med hörselskadade

I tisdags hade Hälso och sjukvårdsnämnden för  trestad sammanträde. Det var ett möte med bara information och inga beslutsärenden. Men på eftermiddagen hade vi besök av tre brukarorganisationer. Det var Demensföreningen, föreningen för Parkinsson och Hörselskadades förening. Jag fick möjlighet att sitta med i diskussionsgruppen med de hörselskadade. Det var oerhört intressant och de lyfte fram aspekter som jag aldrig tidigare reflekterat över.
Men det som jag fäste mig vid var rapporten om att antalet hörselskadade kvinnor ökar markant. Det handlar framförallt hos kvinnor som arbetar inom förskola och skola. Där har det varit en ökning med 30%. Om personalen inom våra verksamheter riskerar att få bestående hörselnedsättningar och tinnitus, hur ser prognosen då inte ut hos våra barn? Arbeten med traditionellt manliga arbetsplatser har ju länge arbetat med förebyggande åtgärder, men hur ser det ut vid traditionellt kvinnliga arbetsplatser?

En annan information som de lämnade var att en sammansatt organisation för hörselvård och hörselterapin ger effektivisering till gagn för de hörselskadade. Ett hörselhjälpmedel går inte att jämföra med glasögon. Med ett hörselhjälpmedel måste man omkoda alla ljud och det krävs cirka 1000 timmar för att bli van vid sin hörapparat. Det innebär att de hörselskadade behöver mycket hjälp och stöd vid anpassningen till hjälpmedlet. Om man inte får det stödet riskerar hörapparaten att bli en byrålådesak. De sade att hörapparaterna som hamnar i byrålådan pendlar mellan 10 och 40%. Allt beror på hur mycket stöd de får i början.

Vår i luften

24118-14
Nu börjar våren närma sig. Visserligen  vaknade jag i morse och upptäckte ett nytt snölager på tjugo centimeter. Men det är vår i luften och vi stackars frusna som levt i en frysbox i ett halvår börjar tina upp. I min trädgård ser man snödropparna blomma och krokusbladen börjar sträcka på sig.
Att det är vår känns i bröstet, det finns en glädje där som inte märkts av tidigare. Allt det tunga, dystra  får snävare yta att vistas på. God vår på er alla!


Kronprinsessan

Det går en TV-serie på SVT just nu som heter "Kronprinsesan". Den är baserad på en bok med samma namn och var ganska uppmärksammad när den kom.
Jag har följt serien med stort intresse för den är läskigt spännande  - tycker jag! Min mamma sade att hon sett ett och ett halvt avsnitt - sedan orkade hon inte med den mera... Men jag tycker att de träffat så rätt. Som åskådare blir jag både frustrerad och kittlad. Ena sidan av mig kan inte förstå hur hon medvetet väljer bort sin familj så mycket. Men min andra sida lever med i utmaningarna, känslan av att kunna påverka och förbättra, stimulansen i att själv få sätta dagordningen/agendan. Men vad vinner man egentligen på att syssla med politik? Kan vi förtroendevalda egentligen påverka något? Fungerar vår demokrati som vi önskar och tror? Jag har inte läst boken, men jag har hört att hennes fall kommer påminna om Mona Sahlins. Snart sätter någon kniven i ryggen på henne också....

Finalen i Melodifestivalen

Ja så var det då klart - Carola åker till Aten. Hon är en fantastisk artist med en fantastisk utstrålning. Men låten.... nej, den håller inte! Jag kunde nästan höra Israelsound och takter i låten. Den har inget förnyande eller utmanande drag i sig. Jag är tveksam om den kommer till finalen utan får stanna i kvalet. Nej min favorit var Andreas Johnsons låt Sing for me. Den var stilig och stark, enkel men ändå maffig. Jag, liksom många andra, försökte ringa och rösta på den men vi kom inte fram. 
Nu ser vi fram mot fortsättningen i denna lek.
Kanske skulle vi införa samma system i höstens val. Vi tar partiledarna som får hålla sina valtal, sedan får svenska folket ringa in och rösta... Ring på det dyra eller det billiga alternativet... Ringer ni på det dyra alternativet så går hela 8.50 till partistöd.
Det hade kanske ökat valdeltagandet då vi inte behöver resa oss ur tv-soffan utan mellan pizzatuggorna så hade vi kunnat ringa in till en automatisk rösträknare.
Nej, jag ångrar mig. Det är nog inget bra förslag...

EU behövs

Fågelinfluensan och ett fall av "Galna ko sjukan"! Vi blir dagligen uppmärksammade på att vi lever med stora risker. Experter har varnat för att fågelinfluensan skulle komma till Europa nu i vår. Att den skulle komma så här tidigt var nog få beredda på. I drabbade områden skall katter hållas inomhus för att inte dra på sig smitta och föra det vidare till människorna. Samtidigt säger experter att risken för pandemi är liten och att rapporterna i media varit lite obalanserad. Men visst blir vi oroliga! Jag är vill inte att något farligt ska hända mina barn och föräldrar....
I ett sådant läge som vi har just nu känner jag en trygghet i att vi i Sverige inte står ensamma. Vi har ett väl fungerande samarbete inom EU där vi gemensamt arbetar för att reducera riskerna för smittspridningar. Med gemensamma krafter och med olika erfarenheter kan vi skapa den bästa möjliga beredskap.

Pratade för en stund sedan med min mamma som både har fågelfä och katter. Jag frågade henne om hon var orolig. "nä, inte ett dugg. Det finns alltför många hysteriska människor redan"

Jan Andersson

Igår följde jag Jag Andersson runt på Östrabo 2. Han besökte två klasser och pratade EU-politik med dem. Jag som själv är en EU-anhängare tyckte att han gjorde en mycket professionell framställning av europapolitiken och en väl underbyggd argumentation om varför det är viktigt med den europeiska unionen. Sedan fanns det naturligtvis ställen där han öppnade upp för kritiska frågor, tyvärr nappade inte ungdomarna på betet alla gånger. Att det inte bara finns fördelar med öppna gränser det vet och förstår vi alla. Men en aktiv lyssnare kanske hade ställt frågan: Vad är fördelarna?
Däremot fick Jan Andersson svara på tuffa frågor från eleverna ur transportprogrammet åk3. En elev räckte upp handen och frågade Jan andersson: Kan du definiera terrorism? "Terrorism, då menar jag bombarna i Barcelona, eller i Londons tunnelbana.. Som dödar oskyldiga civila" Men eleven framhärdade: Är Bush en terrorist? Det svarade Andersson att han inte tyckte.

Det är alltid spännande att få följa med en sådan här högt uppsatt politiker. Jag fascineras alltid över hur lugna och avspända de är i det enskilda samtalet innan. För att sedan kunna gå in och kunna hålla en väl strukturerad och fokuserad föredragning. Efteråt är de lika lugna och avspända igen. Jag vet ju hur spänd jag är inför varje presentation! Jan Andersson var en kul kille som hade många anekdoter och berättelser på lager.