Tid för utmaning

Äntligen ska vi gå från att vara lamslagna till att vara ett aktivt parti som står på tå. Med ny partiordförande ska vi vända skutan och se morgondagens gryningsljus lysa upp vår färd mot valseger 2014. Vid sitt installationstal 26 mars tydliggjorde Håkan Juholt de viktigaste åtgärder för att vinna tillbaka regeringsmakten igen. Men även de åtgärder som krävs för att vi ska vinna varandras förtroende igen.  

Socialdemokratin är inte van att inte var i regeringsställning. Vi har format samhället under närmare ett sekel. När vi nu in den snabba samhällsförändringen som präglar 2000-talet, inte är med och styr är vi vilse. Vi har hamnat snett i många frågor och föreställningar. När vi beskrivit samhället är det många som inte känt igen sig. När vi har beskrivit lösningar på problem har vi haft fel ingång i problematiken. Men socialdemokratin omfattar många och vi har haft olika bilder av samhället beroende på glasögon, ryggsäckar eller vilket pinnhål vi stått på. Men i stället för att se varandras erfarenheter som styrkor har de setts som hot.

Jag, och säkert många med mig, gladdes väldigt över Håkan Juholts tal den 26 mars. Han tydliggjorde att det nu inte accepteras att vi placerar varandra i fack. Han sade att vi ska ha högt i tak där vår kraft utgörs av att vi förmår att företräda många människor. Vi anses vara ett mossigt och förlegat parti. En relik från en förfluten tid. Att våra värderingar håller än är självklart. Varför skulle annars Moderaterna använda sig av våra ord? Men hur vi debatterar, hur vi uppför oss och hur vi verkar är en helt annan sak. Vi har varit lamslagna en längre tid. Känslan var att ”Det är bättre att inget göra än att försöka och kanske misslyckas”. Rädslan för kritik fick partiarbetet att stanna av. Nu sade Juholt orden ” Vårt parti är vad vi heter. Vi är sociala demokrater, socialdemokrater, varenda en av oss” och med den uppmaningen får vi också kraft att utmana oss själva.

Louise Persson

Socialdemokrat Uddevalla


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback