politikens dilemma...

I dagens DN är Reinfeldt intervjuad. Har få berätta om sina planer och om kriserna inom riksdagen. Alliansens som styr i minoritet har åkt på "däng" i flera av sina grundläggande frågor. Den samlade oppositionen har flera gånger röstat ner regeringens förslag. Det som är på tapeten nu är det femte jobbskatteavdraget.
Reinfeldt menar att de har gjort överenskommelser med Mp i den viktigaste frågan för att kunna isolera Sverigedemokraterna - nämligen asylpolitiken.
Nu är han kritisk till Juholts agerande som han anser öppnar upp för Sd. Flera gånger har vi kunnat läsa i tidningar om att det sker hemliga överläggningar mellan regeringen och Sd - eller Socialdemokraterna och Sd.
Ingen vill stå för att det sker samtal mellan detta främlingsfientliga parti.
Men det är väl det som är politikens dilemma just nu. Regeringen vill driva igenom sin politik, oppositionen vill stoppa förslagen och i båda fallen behövs en majoritiet för att klara av det. Då står ett demokratiskt valt parti och väntar på att bli uppvaktade. Hur de röstar i riksdagen är avgörande för vilken väg Sverige kommer att ta.

Tidigare har Socialdemokraterna styrt i minoritet. Det har ofta gått bra. Inför varje större fråga har vi förhandlat med olika partier. Nu är den dörren stängd på många sätt. Alliansen är låsta i sina egna interna överenskommelser - de primära är att hålla samman regeringen. Oppositionens tre partier S, V och Mp hade inför valet en egen valplattform och polariseringen åt höger skapar en polarisering åt vänster. Kvar som vågmästare är Sd utan några överenskommelser alls.

Jag hörde dagen efter valet en valanaltiker berätta att när de nationalistiska partierna väl kommit i riksdagen i andra länder så har de gjort det för att stanna. Vi måste inse det och lägga upp en tydlig stategi för hur man hanterar frågan. Det går inte att stoppa huvudet i sanden och tro att de bara försvinner. Som det nu är så blir agerandet otydligt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback