möte med ungdomar i Sarajevo...


Igår lördag hade jag en häftig dag..
Jag fick vara en del i seminariet om hur SDPs ungdomsförbund ska utveckla sin politik. Jag blir så fantastiskt imponerad över dessa underbara människor. De lever i spåren efter ett krig.. Många av gårdagens seminariedeltagare var inte ens födda när kriget pågick så de är sk efterkrigsbarn. Med allt som det innebär. DVS att inte varit med men ändå påverkas av andra människors minnen.
Men de kämpar och studerar för en bättre framtid. När de studerat klart vet många att de inte kommer få jobb. arbetslösheten är enormt hög på runt 50%. Konflikter från förr påverkar allas möjlighet att få jobb. På vissa arbetsplatser ska man vara muslim, i andra kroat.. i tredje katolik.. etc.. Fackens roll är minimala..
Efter kriget finns så väldigt mycket att arbeta med och de olika partierna blockerar för varandra. I Bosnien har de inte ens räknat hur många invånare de har sedan innan kriget. 1991 gjordes sist räkning..
Idag har de inte ens lagar som gör det möjligt att räkna invånarna.

Många drömmer om en annan värld, en annan framtid. De har hört berättelser om livet innan kriget. Då var arbetslösheten låg eller obefintlig.. alla hade rätt till utbildning, fri sjukvård, fri tandvård, bostad... och så vidare. Igår pratade några uungdomar om att de vill starta en revolution för att kräva tillbaka ett sådant liv. Vad de inte minns är att det innan kriget saknades demokrati i landet. Första öppna och fria valet var ju 1991.

Jag sade till dem i går på mötet att det är svårt för mig som svensk att verkligen förstå hur det är att växa upp i ett krigsdrabbat land. Det är svårt att förstå drömmen om revolution. Jag sade att jag tror inte ens att vi skulle kunna tänka ut hur en revoolution skulle gå till. När en svensk blir arg så knyter den nävarna i byxfickan och tänker: - Nu är jag förbannad!

Att möta människor i andra situationer i andra sammanghang är fantastiskt givande. Att få jämföra attityder och fördomar är utvecklande. Igår fick jag äntligen svar på varför de i Bosnien inte har kvinnliga servitriser.. Och varje gång jag kommer hem från en sådan här resa så känner jag mig stärkt i övertygelsen att det är mötet mellan människor som ger förutsättning till en bättre värld.

Sarajevo...

För säkert sjätte gången är jag i Sarajevo. Det är en fantastiskt vacker stad. Jag fick tid över igår vilket är ovanligt och tog en långpromenad längs floden och in i parken. Såg hotellet där prins Franz Ferdinand sov sista natten i livet. Dagen efter föll skottet i Sarajevo. Och första världskriget startade.
Det är märkligt att gå runt som i en levande historiebok.

Det är mycket som händer i Bosnien. Det byggs nya hus på löpande band och de gamla husen göms undan mer och mer. Men fortfarande bär enormt många hus spår av kriget i början av 90-talet. jag ser hur fasade blivit pepprade av kulsprutor. Jag ser översta våningarna i höghusen saknas. Jag ser skyltar om att det är förbjudet att gå in i skogen där trampminor ligger gömda.

Bosnien har enormt stora utmaningar framför sig. Arbetslösheten är runt 50% och skillnanden mellan rik och fattig är ofantlig. Vissa har inte ens råd att köpa en bussbljett. Andra äger flera lyxbilar.
Nu ska jag snart göra mig redo att ta itu med dagen. I dag ska jag jag prata om SSU och S-kvinnor. Hur ser deras förutsättningar ut i dagens politik i Sverige.
Med tanke på att ungdomsarbetslösheten stigit så mycket i Sverige. I oktober var den på över 29% för ungdomar under 25 år. med tanke på det så undrar jag om vi har så mycket att lära ut... Det måste till en diskussion om hur synen på unga i arbetslivet måste förändras.

det är snart val...


På söndag är det val till Västra Götalandsregionen. Jag befarar att intresset för att gå och rösta kommer vara minimalt. Jag kommer naturligtvis rösta!
Men när jag nu tagit ett steg åt sidan och betraktar valrörelserna inom de olika partierna med objektiva ögon så blir jag beklämd. Jag vet vilket hårt slit det är att få allt att klaffa. Det är massor av ideella timmar som läggs för att synka aktiviteter. Det är i många partier möte varje dag för att få alla valarbetare att få ut det beslutade budskapet.
Men det är väldigt lite politik som sipprar ut i samhället. Som vanlig väljare nås vi inte av allt det slit som partiarbetare gör. Jag har drivit den tesen förr och jag gör det nu med förnyad styrka. Skippa 3/4 av alla partimöten och gå ut och möt väljarna. Men det måste göras på ett smart sätt där väljarna finns.
Alla vi etablerade partier trampar runt i samma gamla spår som vi alltid gjort.
Valstuga: Alliansen i Uddevalla har en valstuga på Kungstorget. Men jag som jobbar hela dagarna går aldrig förbi den stugan när den är öppen! En igenbommad valstuga ger inte svar på väljarnas frågor.
Insändare/debatt: En informativ plats som kan ge möjlighet till att fördjupa politiken. Men oftast blir det en debatt för redan frälsta.
Valtavlor/affischer: Bra att synliggöra vilka partier som ställer upp i valet. Men svårt format för trafikanter.
Besök från partiföreträdare: Jättebra med besök, men vilka nås på en vardag mitt på stan? Men det blir bra media på det efteråt och det är bra.


Jag tror att nästa valrörelse måste präglas av öppenhet. Partierna borde göra aktiviteter ihop för att på många ställen kunna tydliggöra skillnaderna i politiken. Det gör det även enklare att komma ut i media och därigenom nå fler personer. Använd de nya sociala medierna mer offensivt!
Väljare vill inte få budskap inslaget i skallen. Väljare vill få saklig information och sedan kunna välja själv utifrån den information som givits.
Kanske skulle det vara en idé att alla partier r med och bildar en gemensam arbetsgrupp som arbetar fram en modell för att kunna nå ut med så mycket politik som möjligt!

SMS-inlägg

dsc00511 (MMS)


SMS-inlägg

dsc00501 (MMS)


Om 30 minuter är jag på svensk mark igen. ...

dsc00532 (MMS)

Om 30 minuter är jag på svensk mark igen. 9 dagar på resa har inneburit att jag nu ser fram mot att komma hem igen. Visst är det härligt att resa, se nya platser, träffa nya människor. Men även om jag försöker förneka det så innebär rutiner en glädje också. Snart lägger färjan till i Trelleborg. Sedan är det en lång resa hem genom södra Sverige innan hemmet tornar upp sig. Det ska bli skönt att komma hem och få ta itu med saker och ting. Men först ska jag nog försöka få till ett träningspass med min bror på gymmet!


På väg hem igen. Jag och underbara Bodil h...

dsc00528 (MMS)

På väg hem igen. Jag och underbara Bodil har hängt ihop hela veckan. Vi har varje morgon stuckit ut på morgonjogg, vi har hållit varandra sällskap på stranden, vi har druckit Prosecco på balkongen och ätit middag ihop. Jo, våra familjer har ju också varit med. Men det är henne jag verkligen umgåtts med. Ibland finner man en vän som man inte behöver prata med för att veta vad den tänker. Vi två är sådana. Tyvärr ses vi alltför sällan. Men hon gjorde min vecka i Lignano.


Vad vore väl en Italienresa utan skoinköp?...

dsc00525 (MMS)

Vad vore väl en Italienresa utan skoinköp? Jag var igår i min lilla skoaffär... Den affären jag besöker varje gång jag är här. Jag älskar att få gå där bland alla hyllor med skor. Det är skor de mest fantasifulla modeller. Jag fascineras av lekfullheten som finns här, och så ordentliga lagomskor vi har hemma. Nu har ju Sverige fått mer roliga skor under 2000-talet. Men under 90-talet var det helt omöjligt att få tag på skor i andra färger än svart, vitt och kanske årets modefärg. Tittar man på klackarna så var det samma sak där. En modell fanns att tillgå och aldrig högre än 5 cm. Jag minns mina första 8 cm klackar. De köpte jag på SkoUno i Stockholm. Men idag finns fler modeller och färger att tillgå i Sverige. Både i affärer och på nätet. Men trots det så unnar jag mig lyxen att besöka min lilla Italienska skoaffär!


Adriatiska havet har aldrig varit vackrare...

dsc00524 (MMS)

Adriatiska havet har aldrig varit vackrare. En hel vecka med bara vackert väder. Det har jag aldrig varit med om här nere. Vädret brukar vara mer osäkert om vårarna. Men i år träffade vi rätt! Nu börjar kropp och själ bli återhämtade och jag ser fram mot att komma hem igen. Hem till min underbara familj, goda vänner, till jobb och gym. Men ännu är det två dagar kvar i solen på stranden! Det som även förgyller tillvaron är att det sägs bli 20 grader i Sverige igen när vi kommer hem.


Samtidigt som jag får rapporter om snö hem...

dsc00515 (MMS)

Samtidigt som jag får rapporter om snö hemma så är vi på stranden och bygger sandslott! Det är lite kallare idag. I natt både det regnade och åskade så jag trodde nog att strandvädret var borta för denna gång. Men nu är vi här igen. Det är märkligt att jag har anpassat mig så snabbt till att ta det lugnt. Jag har inte för kommit mig för att gå till min skoaffär. Men idag ska jag samla kraft och gå dit. Få se om det blir något inköp...


För mig har det alltid funnits ett romanti...

dsc00510 (MMS)

För mig har det alltid funnits ett romantiskt skimmer över att springa över vidderna. Alltsedan jag läste Sagan om de två tornen har jag velat uppleva den känslan. När Pippin och Merry blir tagna av Orcherna. Då bestämmer sig Vidstige, Legolas och Gimli och springa efter dem. Berättelsen om när dessa tre rusar över slätten har jag haft med mig sedan dess. I ca 25 år. Därför är jag alltid väldigt förtjust i tanken att sticka ut på morgonjogg. Igår gick det jättebra. Idag var det inte alls lika kul. I stället för frihetskänslan som de i Sagan om ringen förmedlade, i stället gör kroppen ont. Och huvudet vill tillbaka till balkongen där kaffet hägrar.. Men.... Tack vare min vän Bodil tar jag mig igenom 6 km jogg. Och nu sitter jag på balkongen i morgonljuset. Resten av dagen ska jag bara hänge mig åt solbad!


Efter 6 km morgonjogg kom regnet. Men de m...

dsc00505 (MMS)

Efter 6 km morgonjogg kom regnet. Men de molnen försvann.. Nu är vi på stranden igen och doppar oss i vågorna. Eller... Alla andra gör det. Jag doppar fötterna innan jag återgår till min favoritsysselsättning- sola!


Ja, så var man i Italien igen. Solen skine...

dsc00503 (MMS)

Ja, så var man i Italien igen. Solen skiner, vinden är ljum, barnen leker i sanden. Resan hit gick bra. Trots alla timmar i buss var alla glada och tillfreds. Tv hotar med att regn ska nedfalla i morgon, men det lyssnar jag inte på. Jag har bestämt mig för att det ska vara sol hela veckan. Mitt stressade schema ska bara innehålla: sova, äta, dricka, morgonjogg, sola...