Är Landet Lagom snart borta?


Vad händer med ”Landet lagom” när alla krafter arbetar för att bli radikalare och mer fundamentalistiska? För några år sedan skojades det om att vi skulle ha trängselskatt i politikens mittfåra. Idag lämnas mitten tom! Inte ens partiet som alltid stått för socialliberalism är kvar i mittens politik. Det gamla bondeförbundet har genom Stureplanscentern lämnat gamla ideologier och nu är kärnkraftsförespråkare. Moderaterna har interna maktkamper. Socialdemokratin vittrar sönder innefrån. Det är inte bara temperaturen som gör att landet känns kallt och fruset! Allt är upp och ner i Sverige. Men vad händer med ett land där allt helt plötsligt ställs på ända och nya påståenden blir självklara sanningar. Svenskt näringsliv är fienden, Socialdemokratin är egentligen höger, alla oliktänkande är köpta och så vidare.

Jag tror att det är bra att etablerade partier som Vänstern och kristdemokraterna håller kvar vid sina etablerade åsiktspositioner. Det behövs för att täcka upp planen och begränsa utrymmet för mer extrema politiska uppfattningar. Men samtidigt ser vi att allt fler människor röstar på de partier som representerar mitten av samhällsklasserna. Så länge medelklassen är nöjd så flyter allt på är ju en gammal devis. Moderaterna fattade det och lade om sitt partiprogram. I nya skollagen har detta uppfattats och därför pratar den om klassperspektiv.

Men om strömningarna fortsätter som kommer snart ”Landet lagom” vara ett minne blott. Sverige har ett ord som inte finns motsvarighet till i andra språk. Engelskans ”Enough” är väl det som liknar vårt ord, men det är inte helt överensstämmande. Att vara lagom, det vill säga varken kall eller varm, vara för mycket eller för lite, för stor eller för liten börjar suddas ut allt mer. I det Sverige som går 2011 till mötes är det inte längre tid för eftertanke och försoning. Nej, i stället tycks det vara tid för bakhåll och smutsiga vapen för att vissa grupper ska låtsas vara mer renläriga än andra. Frågan är väl hur väljarna, kommer döma partiernas interna bråk och strider i valet år 2014.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback