Avveckla pedagogisk omsorg!


Svensk förskola har varit en oerhört framgångsrik modell, med en bra balans mellan omsorg och pedagogik. Men 1 juli, 2009 förändrades arbetet inom den svenska barnomsorgen. Då infördes lagen om pedagogisk omsorg! I min lilla kommun, Uddevalla, utvecklades snabbt pedagogisk omsorg till att bli en ensam företagares Klondike. Företagaren lanserade företagsidén på att anställa långtidsarbetslösa kvinnor, främst med invandrarbakgrund. Det borgliga styret i kommunen hade fokuserat på att minska utanförskapsindex och hejade på ivrigt företagarens idé om att anställa invandrarkvinnor. Där skulle historien kunnat sluta bra om inte det fanns en baksida.
Kvinnorna har helt oreglerad arbetstid. Kvinnornas löner baseras på hur många barn de har och eftersom de får samla ihop barn själva, är det flera som endast har ett eller två barn i sin grupp. Kvinnorna får välja mellan högre lön eller pensionsförsäkring. En lön ligger på ca 3000 kronor per barn, trots att det dubbla betalas ut från kommunen företagaren får statligt anställningsstöd för de långtidsarbetslösa kvinnorna. Eftersom det är kvinnorna själva som får samla ihop barn blir de slutna i sina egna etniska/kulturella grupper och det mångkulturella tänkandet havereras. Många av kvinnorna väljer att inte ens börja på SFI för att de nu får en försörjning genom att vara kvar i hemmet.
Men arbetssättet som bedrivs genom lagen om pedagogisk omsorg blir ju som att kissa i sängen. Det värmer för stunden… Uddevalla ställer nämligen inga pedagogiska krav. Snart kommer dessa barn att börja första klass utan att kunna ett ord svenska. Skillnaderna mellan förskolebarn och de som funnits inom pedagogisk omsorg blir enorma. Det är dags att uppvärdera det pedagogiska arbetet som bedrivs inom förskolorna. Det är dags att avveckla pedagogisk omsorg nu!

Louise Persson
Socialdemokrat
Uddevalla

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback