efter Mona...


Hade valet varit en vecka senare - eller några månader tidigare hade troligtvis Regeringsbildningen sett annorlunda ut. Efter beskedet att S tappat så mycket i väljarstöd sade Mona att vi gjort det sämsta valet på 100 år. Men samtidigt hade hon som partiledare vunnit i förtroende de sista veckorna innan valet. Just valnatten hade hon stöd inom partiet. Därför stod hon inför valvakande socialdemokrater och lovade föra partiet genom en förnyelseprocess. Därför valde hon att stanna kvar.

Men snart minskade förtroendet och kritiken ökade internt. Medvetenheten om katastrofvalet infann sig och nu ville man ha syndabockar.  Partiet stod stilla, höll andan i väntan på vilket besked Mona Sahlin skulle ge. Vilken färdriktning skulle nu partiet ta? Men Mona Sahlin är den hon är - en sann demokrat! Hon ville inte själv fatta beslutet utan ville att hela partiet skulle vara en del av förnyelseprocessen. Därför tillsattes en kriskommisson. Så långt var det nog rätt tänkt. Precis som Toyota-reklamen tidigare pratat om ville Mona ha alla partimedlemmar att fråga Varför då? Men i stället för att alla människor inom partiet frågade Varför politiken inte gick hem, så svarade många i stället - Därför!

Strax efter valnatten gick flera ut och öppet kritiserade henne som partiledare. Det är inte lätt att vara objektiv när man själv är pjäsen i spelet. Hon litade för mycket på sin rådgivare och lämnade rodret. I samma sekund som hon sade att hon ställer sin plats till förfogande blossade rosornas krig upp. Socialdemokraterna ska ha en extra partikongress i vecka 12 år 2011. Fram till dess ska en ny partiledare utses. Det kommer vara en smutsig kampanj bakom kandidatlanseringarna.

Det som händer efter Mona beror på vem som väljs. Men kanske framförallt Hur den väljs. Ett parti lutar sig inte bara på en partiordförande. Det ska finnas väl fungerande människor i ledande ställningar inom partiet runt om i hela Sverige. Men hur sarjat kommer partiet vara efter alla personkonflikter?
Vad blir kvar efter Mona?..

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback