Var är politiken?


Efter valet var jag övertygad om att krismedvetenheten skulle innebära ett omtag när det gäller politik, partiarbete och vilka som skulle få representera Socialdemokratin. Jag trodde att partiledningen skulle visa färdriktning och fart med samma tydlighet som Moderaterna hade gjort vid sin "total makeover". Men dagarna blev till veckor, veckor blev till månader utan att något besked kom. Det var tyst från yttersta toppen. Jag hade ett samtal med en ur partiledningen och sade att vi i partiet behöver ledning - innan inbördeskriget utbryter.
Men det levererades inte ut något budskap. Det var tyst - till igår!
Då får vi besked. Hon ställer sin plats till förfogande och anser att alla i partistyrelsen ska göra detsamma.

Som följd av beskedet igår har dammluckorna öppnats och vårfloden rusar ner i de torrlagda flodfårorna. Alla driver sitt eget namn. Eventuella hot undanröjs genom läckor till press. De personer inom partiet som stöttar fel ”kandidat” kritiseras och förlöjligas. Nu är tid att intrigera, liera sig med rätt person för att vinna eventuella fördelar. Jag lämnade skutan innan den riskerades att förlisa i vattenmassorna. Men jag är ledsen över att det parti som jag är medlem i och den politik jag arbetat för, nu blir allt smutsigare.

Det är i alla fora en enorm fokus på personfrågorna. Vem kan bli en lämplig efterträdare. Kan Mona Sahlin bli omvald. Är det bara ett taktiskt spel av partiledningen att låtsas lämna sina platser till förfogande? I alla diskussioner är det manliga namn som lyfts upp som eventuella kandidater. Thomas Bodströms namn dyker upp som Gubben i lådan hela tiden. Detta trots att han själv är ganska långt borta från den interna s-politiken just nu. Men skulle han visa intresse för partiledarposten så skulle snart media vara nedringd av käcka små ”tips” om honom.

Vi har ett ålderstiget parti med föråldrad syn på ledning. Socialdemokratin bygger på en hierarkisk struktur. Den strukturen gynnar konservativa maktpositioner och missgynnar progressivitet. Trots att vi har många kloka människor inom partiet som kan dessa bitar om hur man bygger en framtidssyftande organisation. Så har dessa personer blivit åsidosatta och misstänkliggjorda.

Vi förlorade valet på att vi inte levererade en politik som människor kände igen sig i. Vi förlorade valet på att vi inte levererade framtidstro. Vi förlorade inte valet på vår organisationsstruktur. Men genom den strukturen vi har gavs inte utrymme att tänka fritt eller leverera lösningar på våra samhällsproblem. Det hänger ihop!

Mona Sahlin lämnade över rodret igår till – ingen! Nu driver vi utan styrning. Med ett sådant förhållningssätt har vi redan förlorat valet 2014. För väljare kommer fråga om 4 år. Vad vill socialdemokraterna? Var är politiken?

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback