Villa Qrera

Igår 27 oktober fattade HSN3 beslutet att inte upphandla en privat vårdcentral i Ljungskile. Media har naturligtvis bevakat frågan eftersom det är av stort intresse. Jag skall inte säga att frågan upphandla eller inte upphandla var lätt, för det var den inte  - ur flera aspekter! Men problemet med den diskussion som förts är att den inte varit tillräckligt tydlig! Diskussionen fastnade kring bevara Villa Qrera eller inte! Just det resonemanget hade fel ingång! Kontraktstiden med Villa Qrera är slut, vi får inte förlänga den. Det HSN3 skulle fatta beslut om hade ingen utgångspunkt i Qrera över huvudtaget - det privatföretaget är i anbudsgivargruppen bara en bland flera. Vi kan inte på något sätt garantera att Villa Qrera får anbudet. Hade HSN3 stått inför att kunna direktupphandla båda vårdcentralerna så hade utgången nog blivit annorlunda, hade HSN3 stått i val mellan vårdcentralerna - då vet jag inte vem som hade vunnit.
Men vad är då skillnaden mellan upphandlingen för fem år sedan och idag? För det första så har fler vårdgivarföretag startats upp. Sedan har beställarnämnderna fler kriterier i sina upphandlingskrav. Det är inte längre bara ersättning för läkarbesök - nytecknade vårdavtal sätter även fokus på andra kompetenser. Som till exempel beteendevetare. Tanken är även att få ut specialister till vårdcentralerna. För att detta skall vara effektiva satsningar krävs att man har ett tillräckligt stort patientunderlag. Lars-Arne Staxäng (M)uttryckte det som att vi snart kräver små sjukhus till vårdcentraler. Så långt skulle jag inte dra det. Men visst har han en poäng... (dock bara där) Det ger en ökad stabilitet med en större enhet där man kan dra nytta av varandras resurser och det är lättare att täcka upp för varandra.
Jag vet att jättemånga är nöjda med villa Qrera. Inte för att det är ett privat vårdgivare, utan för att det är en bra vårdgivare. Men det är baksidan med att ha upphandlingar överhuvudtaget. En vårdgivare kommer, etablerar sig, folka vänjer sig vid den och uppskattar den. Sedan är kontraktet slut! Utan någon laglig rätt för direktupphandling med vårdgivaren. Därför kände jag att jag ville ha en direktupphandling med den offentliga vårdgivaren i Ljungskile. Jag vill att man skall ha en långsiktig och kontinuerlig vårdgivare som patient.

Kommentarer
Postat av: Qrera patient

För mig låter detta som byråkrati på hög nivå.
Menar du på allvar att det var ett argument i beslutet att villa qrera inte har någon beteendevetare?
Snacka om att felfokusera, jag har aldrig varit hos en vårdcentral som erbjuder så bra service och vård som villa qrera.
Är det ändå inte det som är det viktigaste?
Bra vård och service till patienterna, kan inte nån gång byråkratin anpassa sig efter det?
Kan det inte vara så att det faktiskt är HSN3:s beslutskriterier som kanske skall ses över, när de får den här typen av konsekvenser menar jag.
All makt korrumperar, total makt korrumperar totalt, var det nån som sa.

2005-12-08 @ 16:14:42
Postat av: Anonym

Bara måste också kommentera:
"Diskussionen fastnade kring bevara Villa Qrera eller inte! Just det resonemanget hade fel ingång!"
Tror det bara var utifrån er byråkrati och era beställarkriterier det resonemanget kändes fel.
Utifrån vad som verkligen blev konsekvensen av ert beslut utifrån verkligheten, där vi patienter befinner oss, är det ett i högsta grad aktuellt resonemang.

2005-12-08 @ 16:19:41
Postat av: Louise Persson

Tack för dina kommentarer. Jag förstår att du inte gillar beslutet som tog ang. Qrera. Men jag måste åter igen hävda att vi hade inte möjlighet att förlänga med Villa Qrera - enligt lag! Vi får bara direktupphandla offentlig vård, inte privat!

2005-12-08 @ 21:31:58
Postat av: Qrera patient

Va?...där har du helt fel...i så fall begås det många lagbrot i regionen....kan tex hänvisa till att det just idag håller på att skrivas den typen av avtal med privata vårdgivare. Dåligt påläst?

2005-12-13 @ 11:42:45
Postat av: Louise

Visst kan jag vara dåligt påläst i vissa fall. Jag är medveten om att man i vissa fall kan göra direktupphandling med privata vårdgivare. Men det gäller viss begränsad tid och det är begränsat hur mycket det gäller i ekonomi.

2005-12-13 @ 15:01:11
Postat av: Qrera patient

ja...precis som avtalen med offentliga enheter...detta låter inte bra Louise...fattar ni så stora beslut utan att vara insatt i sakfrågorna?

2005-12-14 @ 14:04:15
Postat av: Louise

För det första så kanske jag skall informera om att jag inte var med när beslutet om Qrera togs! Både för att jag är ersättare i HSN3 och för att jag var på en annan nämnd just då! Men om du vill diskutera upphandlingar närmare så är du välkommen att höra av dig!

2005-12-14 @ 15:40:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback