Vi bevarar Uddevalla sjukhus

Hur skall vi ta tillvara på våra resurser allra bäst? Detta är en fråga som vi ställer oss varje dag. Jag är övertygad om att alla är intresserade av att vi skall hushålla med resurserna så att vi får så mycket vård som möjligt för pengarna. Diskussionen kring sjukvården i Bohuslän har kommit att handla om vilket utbud av vård som skall tillhandahållas på akutavdelningen på Uddevalla sjukhus. Detta handlar dock mycket lite om de långsiktiga mål och prioriteringar som sjukvården står inför. I stället har frågan blivit vilken segsliten lokaliseringstvist som helst. Ungefär som kampen mellan Överby och Torp. Vi Socialdemokrater vill ha kvar båda  sjukhuskropparna inom NU-sjukvården, de kommer att behövas för att täcka framtidens behov. Det vi måste diskutera är hur dessa bägge sjukhus på ett så effektivt sätt som möjligt kan tillgodogöra Fyrbodalområdets behov av sjukhusvård. För att två stora närliggande sjukhus skall kunna finnas så måste de specialisera sig. Vilket sjukhus som får vilket ansvar kommer i andra hand. Men en specialisering av sjukhusen tror jag är nödvändig av många anledningar inte bara resursmässigt, utan även utvecklingsmässigt för produktion och kvalitet.

Varför är då detta viktigt? Jo, vi står inför en utmaning där vi i framtiden med befintliga resurser skall tillgodose våra barnfamiljer, våra handikappade, våra invånare som lider av kroniska sjukdomar samt våra många äldre den trygghet som de behöver och förtjänar. I denna strävan så måste vi våga utmana traditionella arbetssätt, hierarkiska beslutsorganisationer och ineffektivitet i alla dess former. Varje läkartimma måste vägas på våg och värderas utifrån vad som bäst gagnar patienterna, och i detta perspektiv så får inte lokalpatriotism och rena sakintressen senarelägga nödvändiga reformer. Jag vill att NU-sjukvården även i framtiden skall vara dalslänningar och bohusläningarnas stolthet och självklara val av vårdgivare, inte bara därför att den är närmast utan därför att den i alla avseenden håller högsta kvalitet.


Kommentarer
Postat av: Karin Engdahl

Tack för kloka ord. Som sjukvårdspolitiker är det vikitgt att värna vården som männiksor får ofta. Den ska ligga nära. Åkommor som man bara gör någon gång i livet kan man resa lite längre för. Utbyggd primärvård som klarar många av våra behov med en sjukvårdsupplysning som ger oss råd via telefon är nära bra vård. Akutvården startar redan i ambulansen på väg eller ambúlasen i luften. Visste ni alla boende i Västra Götland att vi har haft vår ambulanshelikopter i över 3,5 år. En bra investering som den nuvarande majoriteten med socialdemokrater, folkpartister och centerpartister beslutat om.

2005-09-15 @ 13:53:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback