Ammande mammor och alkohol

Här om dagen lyssnade jag på P4 Extra och hörde en debatt om amning och alkohol. Det är ju allmänt känt att ammande mammor rekommenderas att inte dricka alkohol för att det kan ge skador på barnet. Detta råd ifrågasatte forskaren kraftigt! Hon menade att om en ammande mamma dricker så mycket alkohol att hon kommer upp till 1% i blodet, så kommer nivån utspädas hos barnet till 1 promille. Forskaren menade att detta är ännu ett sätt att skuldbelägga kvinnorna, genom att kontrollera vad de äter, dricker osv. Hon menade att 1 promille i barnets blod på inget vis kunde riskera några skador.
Kanske är det på det viset att ett ammande barn inte tar fysisk skada av en full mamma. Kanske skall rådet gå till båda föräldrarna att DE inte skall dricka! Men faktum är att det rådet som alla mammor fått till sig att inte dricka för att det kan ge skador på barnet har ändå lett till att många barn sluppit en uppväxt med alkohol.Jag motsätter mig av kvinnor skall behandlas på ett visst sätt bara på grund av sitt kön. Det förekommer ofta i vårt samhälle -  så ofta att vi kanske inte alltid tänker på det?
Men om det är barn med i bilden så måste barnen komma först. Ett litet barn och en ammande mamma lever ofta i ett symbios under den tiden. Låt då den första tiden bli fri från alkohol och fortsätt med rekommendationerna

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback