Vad jag inte förstår!


Vi lever mitt i ett nytt informationssamhälle. Vi vill gärna se oss själva som civiliserade människor som kommit långt ifrån Grottbjörnens folk. Men i informationssamhället ges också utrymme för olika typer av information. Det är saklig information, förtal, pajkastning med mera… Ibland känns det som om vi är publiken när Bödeln fäller bilan och vi står alla och applåderar. Vi hurrar när den misstänkta häxan bärs till bålet. Människor avrättas bildligen framför dataskärmen varje dag och vi befinner oss i ”The dark ages”. Skillnaden mot förr är väl att vi nu kan sprida lögner, ränker, kränkningar och förtal utan att  behöva visa våra ansikten. Vi gömmer oss bakom tangentbordet och tar inte ansvar för vad människor egentligen får utstå i vår tid. Jag beundrar verkligen Petra Mede som i en intervju hos Robin sade att hon är så medveten om att hon provocerar. Men hon känner då att hon nått en öm punkt. Men det är få som är som Petra Mede. Inte alla klarar av en sådan hetsjakt som hon var med om som programledare för Melodifestivalen. Det som ska vara ett underhållningsprogram blev en bisarr jakt på programledaren som i filmen
The running man från 1987.

Det finns massor av människor i vårt samhälle som vill göra skillnad, som vill göra något bättre. Men så fort de gör något så kritiseras det och förringas av anonyma inlägg. Nedvärderingarna och kränkningarna får deras förtroende att sjunka till botten av Marianergraven och deras strävan blir inget värt.

Vad jag inte förstår är hur vi med öppna ögon låter detta fortgå? Hur länge ska vi acceptera att människor blir vingklippta av anonymiteten? Det blir lätt en nedåtgående spiral i samhället där negationer och Herren på täppan-lek fostrar den uppväxande generationen. Det missgynnar civilkurage som vi värnat om så länge. Jag är för att kritiskt tänkande och rätten att få uttrycka sitt missnöje. Men gör det ärligt och rakryggat!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback