en fundering...

Jag har funderat nu i några dagar efter Folk och försvarskonferensen. Det som skulle bli Juholts återkomst i debatten blev hans fall. Att svinga med orden är aldrig bra, att ha helt fel är värre och att kasta sten i glashus - Katastrof!
Eftersom vi i tre, av varandra oberoende, opinionsundersökningar hamnat runt 24% så är partiet i enorm kris. Det gäller för alla socialdemokrater att göra sitt absolut yttersta för att lyfta partiet. Då finns inte utrymme för chansningar och lögner.

Men det är då min fundering kommer in. År 2006 jobbade jag som politisk sekreterare i Västra Götalandsregionen. Jag älskade det jobbet och fick under S-kongressen 2009 rycka in som extrapersonal i det jobbet igen. Under de perioderna skrev jag massor av underlag och faktagranskade åt de förtroendevalda. Var fanns de personerna när det gällde Juholts tal på Folk och försvar? Hade ingen av alla socialdemokraternas politiska tjänstemän faktagranskat talet? Det borde de ha gjort. Det är ju nästintill tjänstefel att inte granskat det.
Eller kan mitt partis längtan att förnya partiet och bara anställa unga akademiker som levt livet långt ifrån politiken varit en felsatsning? Visst behöver partiet förnyas och många gamla personer bytas ut. Men vi har ju även väldigt många duktiga unga tjejer och killar som varit politiskt aktiva samtidigt som de studerat. För hur ska vi kunna ha en röd tråd i politiken ifall de som jobbar med det politiska materialet inte känner till partipolitiken?

Vi har mycket att jobba med inom socialdemokratin. Vi behöver förnya partiorganisationen, vi behöver föryngra oss. Vi behöver debattklubbar inom partiet där de som tänker "annorlunda" ses som tillgång och inte hot. Ska vi bli ett 40% parti igen måste vi acceptera att olika åsikter lyfts. Vi måste våga diskutera viktiga samhällsfrågor. Om någon säger Ja till Rot och Rut så innebär inte det inte att han/hon är smygmoderat. Det innebär att den socialdemokraten har en annan ingång i den frågan än vad en nej-sägare har. Betänk också de internationella influenserna. I Finland var det de facto socialdemokraterna som införde Rut...

Att bara såga Juholt och ge honom ansvaret för det låga opinionsläget är fel. Det är det få som gör. Men det är inte heller några få personers fel eller ansvar som gjorde att Juholt fick gå. Som jag ser det så var några personer i VU extra rakryggade och insåg partiets kritiska läge. Som effekt av det valde Juholt att avsäga sig ordförandeskapet.

Men att det är ett sargat parti kan alla vittna om. Inte minst vittnar alla läckor till media detta. Människors frustration över att inget händer, att ingen lyssnar, att det är låsta läger gör att man söker sig andra vägar att nå ut med sina egan synpunkter. Detta hade aldrig skett ifall partikulturen hade varit frisk. Hade den interna debatten varit välfungerande så hade ingen haft behov att hemligt berätta till media.Kommentarer
Postat av: Moberrg

Hej Louise!

Vilka kloka ord du skriver, är det säkert att du verkligen är socialdemokrat?

Att låta medlemmar få ha en egen åsikt är tabu, får man bort det så har man kommit långt.

Om sossarna sedan kan välja topp politiker som slutar spela pajas med dålig retorik kring höger spöke och annat, börjar prata politik så kanske partiet sedan är tillbaka på 40 sträcket!

2012-01-23 @ 23:18:02
Postat av: Louise

Tack Morrberg!

:-D

2012-01-27 @ 14:17:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback